nieuws

‘Alle hens aan dek voor binnenstedelijk bouwen’

bouwbreed

De stad is niet zo aantrekkelijk als ze hoopt te zijn voor welgestelde bevolkingsgroepen. Die dreigen in groten getale de volgestouwde woongebieden achter zich te laten. Op zoek naar een betaalbaar huis met tuin in een groene omgeving. Maar die blijkt moeilijk te vinden.

Meer mensen willen de stad uit, dan dater mensen in willen. Dat bleek deze week uit onderzoek van OTB in opdracht van de NVB (Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers). Zo’n 350.000 huishoudens met een bovenmodaal inkomen die nu in de stad wonen, willen eigenlijk liever de stad uit.
Daar tegenover staat een veel kleinere groep van 120.000 huishoudens die met hen wil ruilen; ze wonen buiten de stad en willen graag naar de stad verhuizen. Een leegloop van hogere inkomens dreigt, de stad wordt achtergelaten met de minder welgestelden. De voortdurende pogingen van de steden om deze ontwikkeling te keren ten spijt.
“Dat is best schrikken”, reageert Jo Goossens, voorzitter van de NVB. “Voor mij kwam deze uitslag als een domper. Ik had het gevoel dat de stad weer populariteit aan het winnen was.” Hij denkt dat veel consumenten op dit moment min of meer gedwongen worden om in de stad te wonen. “Omdat daar gewoon in hoofdzaak de bouwproductie plaatsvindt.”
Het onderzoek laat volgens Goossens zien dat het compacte stadsbeleid op de schop moet. Steden worden volgebouwd met appartementen omdat daarmee de hoge kosten van het binnenstedelijk bouwen gedekt kunnen worden, aldus Goossens. “Maar die appartementen zijn slechts voor een kleine bovenlaag interessant.” Hij vraagt zich af of een volgestouwde stad wel wenselijk is. “Blijft de stad wel leefbaar als we deze verder verdichten door nog meer woningen te bouwen?”
Vooral het overaanbod aan appartementen wordt door het OTB-onderzoek pijnlijk duidelijk, vindt de NVB-voorzitter. “Nu al bestaat meer dan 60 procent van het nieuwbouwaanbod in de stad uit appartementen. Daarmee overtreft het aanbod verre de vraag. We hebben dus een frictie van je welste.”
Bijna 70 procent van de stedelingen heeft een voorkeur voor een grondgebonden woning. Die zijn echter onbetaalbaar voor middeninkomens; in grote delen van de Randstad komen de verkoopprijzen van grondgebonden woningen vanwege de schaarste ver boven het landelijke gemiddelde uit.
Dat binnenstedelijke nieuwbouw meer last heeft van de economische crisis dan nieuwbouwprojecten buiten de stad, is te verklaren, stelt de NVB-voorzitter, met het OTB-onderzoek in zijn hand. De vraag naar stadswoningen is kennelijk kleiner dan we denken. Goossens: “Alle hens aan dek dus voor succesvol binnenstedelijk bouwen.”
Meer groen in plaats van verdichting zou de welgestelden over kunnenhalen om stedeling te blijven, leert het onderzoek. Goossens verwijst naar Unter den Linden in Berlijn. “Een plek met een fantastische buitenruimte: parken, pleinen, lanen, plekken om elkaar te ontmoeten en om zelf gezien te worden.” Daktuinen zijn ook gewenst. Geen nieuwe oplossing overigens. “Denk maar aan de hangende tuinen van Babylon.”
Badend in het groen of niet, grootschalige nieuwbouwprojecten verdwijnen steeds meer uit beeld, voorziet Goossens. “Jan en Truus Modaal zullen we steeds minder vaak tegenkomen. In plaats daarvan zal het steeds meer gaan om niches, waardoor de flexibiliteit en creativiteit van de bouwsector op de proef zal worden gesteld.”

Reageer op dit artikel