nieuws

Industrie in eurozone raakt 26,2 procent aan orders kwijt

bouwbreed

De industriële producenten in de eurozone hebben in november 26,2 procent minder orders ontvangen dan een jaar eerder. In vergelijking met oktober daalden volgens Eurostat de orders met 4,5 procent.

De enorme daling van het aantal orders onderstreept de snelheid waarmee de recessie in de laatste maanden van het jaar in landen van de eurozone heeft toegeslagen. De omvang van de afname, de sterkste die Eurostat ooit heeft gemeten, komt voor veel analisten als een verrassing. Zij gingen gemiddeld uit van een daling met 18,8 procent. In oktober lag het aantal nieuwe orders al ruim 15 procent lager dan een jaar eerder. De industrie in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië zag het aantal orders met 27 tot 33 procent afnemen. De Nederlandse industrie kreeg bijna 23 procent minder orders dan een jaar eerder.
Vooral bij de producenten van transportmiddelen, zoals auto’s, vliegtuigen en boten, werd het in november erg stil. Zij ontvingen ruim 46 procent minder nieuwe bestellingen dan een jaar eerder.
De afname van de orders was echter in de hele breedte van de industrie voelbaar. Afgezien van de transportmiddelenindustrie daalde het aantal nieuwe orders in de euro-industrie met 22,8 procent. Producenten in de metaalindustrie zagen het aantal orders met ruim een kwart afnemen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels