nieuws

Windmolenpark langs A12 Utrecht in onderzoek

bouwbreed Premium

Het is mogelijk een windmolenpark met een ‘substantiële hoeveelheid’ molens te bouwen in de polder Rijnenburg langs de A12 nabij Knooppunt Oudenrijn. Dat blijkt uit een ‘quickscan’ in opdracht van de gemeente Utrecht.

Om hoeveel windmolens het precies gaat, is onduidelijk. De gemeente houdt het vooralsnog op een ‘substantiële hoeveelheid’. In het onderzoek gaat het om windturbines met een ashoogte van circa 90 meter.
De stad heeft zichzelf ten doel gesteld in 2030 klimaatneutraal te zijn. Volgens wethouder Janssen (milieu) is van de duurzame energiebronnen wind nu al een economische optie en daarom het onderzoeken waard.
De gemeente gaat nu aan de slag met ontwikkelen van een zogenoemde ‘windvisie’. Of het windmolenpark er ooit gaat komen, is onzeker.
Volgens Janssen zijn grote windmolens namelijk omstreden. “Iedereen is voor deze vorm van duurzame energie tot het erg dichtbij komt,” aldus Janssen in de commissiebrief. Daarnaast heeft de wethouder ook nog het ministerie van Defensie, die plannen voor bouwen van hoge bouwwerken op 28 kilometer rond radarstations verbied, tegenover zich.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht wordt de windvisie waarschijnlijk na de gemeenteraadsverkiezingen maart volgend jaar voorgelegd aan de nieuwe raad.

Reageer op dit artikel