nieuws

Ultradunne led buigt met bouwdeel mee

bouwbreed

Geprinte micro-leds per strekkende meter; zo omschrijven onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Illinois hun vinding

De leds kunnen worden geprint op doorzichtige en flexibele materialen. Het onderzoek leerde dat leds ook op elastische materialen kunnen worden geprint. Zulke leds op een ondergrond uit glas, kunststof of rubber kunnen onder meer als verlichtingsarmatuur worden verwerkt in wanden en plafonds. De onderzoekers zeggen in hun vinding de voordelen te combineren van organische en anorganische leds. De eerste variant is makkelijk te produceren en biedt een hoge resolutie. De tweede soort genereert een helderder licht en deze leds kunnen in grote aantallen dicht op elkaar op een flexibele ondergrond worden aangebracht. De leds die tijdens het onderzoek zijn ontwikkeld zijn ruim honderd keer kleiner dan de ‘gewone’ led’s.

Reageer op dit artikel