nieuws

Search pleit voor helderheid over asbestsanering

bouwbreed Premium

De asbestinventariseerders van ingenieursbureau Search pleiten voor helderheid over het inventariseren en saneren van asbest. Om de transparantie te vergroten hebben zij een overzicht van partijen, regels en procedures geschreven.

Nog geen week nadat twee directeuren gevangenisstraf kregen voor gesjoemel met asbest (Cobouwvan 11 september) overhandigt Eugène Jansen, directeur van Search, het eerste exemplaar van het boek ‘Asbestfeiten, pleidooi voor een hernieuwde samenwerking’ aan Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat gebeurt vanmiddag op een congres van Search in het Beatrixgebouw in Utrecht. Search is een ingenieursbureau, dat onder meer asbestinventarisaties uitvoert.
Het boek opent met de arrestatie in 2008 van laboranten, die onschuldig bleken. Dat was de aanleiding voor het schrijven van het boek. “Wij willen scenario’s waarin wordt voorkomen, dat een verkeerde partij wordt opgepakt”, aldus Jansen samen met Michiel Baars, bedrijfsdirecteur Search Ingenieursbureau, en Udo Waltman, bedrijfsdirecteur Search Laboratorium en Search Opleidingen. “We willen dat asbest correct wordt verwijderd of duurzaam afgeschermd.”
De auteurs pleiten voor zware straffen voor wie zich niet aan de regels houdt. Maar zij laten ook zien, hoe complex en uitgebreid de regelgeving is, waardoor betrokkenen regelmatig als kemphanen tegenover elkaar staan.
Zij stellen dat ze de feiten noteren, maar laten ook zien dat discussie mogelijk is. Bijvoorbeeld over de ernst van asbest in gebouwen. Het risico is weliswaar groot voor wie dagelijks met asbest werkt, zoals medewerkers van saneringsbedrijven, maar voor een gebruiker kan het risico verwaarloosbaar klein zijn.
Technisch is asbest een superieur product, vermelden de auteurs. Het is trek- en slijtvast, brandvertragend, niet elektrisch geleidend, goed isolerend en bestand tegen zuren en logen. De meeste vervangende materialen bezitten niet al die eigenschappen. Maar asbest is ook bewezen schadelijk voor de gezondheid. Een enkele vezel kan tot ziekte en dood leiden. “Asbest moet zo goed mogelijk worden opgespoord en op een juiste manier worden verwijderd”, vinden de auteurs.

Asbestvolgsysteem

Opdrachtgevers en handhavers zijn daarbij de belangrijkste spelers. Zij moeten kunnen vertrouwen op de inventariseerders en saneerders. De risico’s van asbest beperken zich echter niet tot de gezondheid. De betrokken partijen lopen grote financiële en justitiële risico’s.
Daarom juichen de auteurs de invoering toe van het Asbestvolgsysteem in 2010, een digitaal systeem dat de transparantie vergroot. Misschien komt de vernieuwde samenwerking dan tot stand.

Reageer op dit artikel