nieuws

Rotterdam draait zuiniger lampen in openbare verlichting

bouwbreed Premium

Rotterdam vervangt in de komende anderhalf jaar 8000 lampen in de openbare verlichting

Het oranje en gele licht verandert daarmee in wit licht. Wethouder Lucas Bolsius vervangt vandaag officieel de eerste lamp.
De Maasstad wil met het witte licht energie en daarmee ook het milieu sparen. Als de laatste lamp is gewisseld hoopt Rotterdam net zoveel elektriciteit te sparen als zeshonderd gemiddelde huishoudens jaarlijks verbruiken. De gemeente noemt wit licht ook veiliger omdat het op daglicht lijkt. De praktijk leert het plaatselijke bestuur dat kleuren er beter in worden herkend en dat weggebruikers er meer door zien. Wit licht is ook te dimmen waardoor de lamp tot 60 procent minder stroom verbruikt.
Op termijn wil Rotterdam de hele gemeente wit verlichten. Dat vergt de vervanging van 83.500 lantaarnpalen en 93.000 lampen. Aannemer CityTec begint met de aanpak van 150 kilometer straatverlichting langs hoofd- en toegangswegen. Het project voorziet in elk geval in het vervangen van lampen en armaturen. Waar nodig wordt ook de paal vervangen. Tegelijk met dit werk wordt de verlichting in de wegwijzers van de ANWB vervangen door led’s. De gemeente trekt er 5 miljoen euro voor uit. Met dit project wil het plaatselijke bestuur ook de economische ontwikkeling bevorderen.

Reageer op dit artikel