nieuws

Rabobank: Consument zwakke schakel

bouwbreed

De consument is de zwakke schakel bij het economisch herstel

Dat schrijft de Rabobank in het Economisch Kwartaalbericht. De terughoudendheid bij consumenten wordt veroorzaakt door de toegenomen onzekerheid over de toekomst. Hoewel de werkloosheid in afgelopen maanden nog maar beperkt is opgelopen, is de angst voor baanverlies voldoende reden om de grip op de knip te verstevigen, meent de bank. Mede daardoor zijn consumenten voorzichtig op de woningmarkt. Dat leidt overigens niet tot dramatische huizenprijsdalingen. Voor dit en volgend jaar rekent de bank op een bescheiden prijscorrectie. De wereldeconomie lijkt het dieptepunt gepasseerd. Maar de toekomst is volgens de Rabobank nog wankel. De huidige opleving komt vooral door overheidsstimuli en voorraden die weer aangevuld moeten worden, en is daarom zeer waarschijnlijk tijdelijk. Voor een duurzaam herstel moeten bedrijfsinvesteringen en gezinsbestedingen het stokje nu gaan overnemen. Maar de vooruitzichten hierover zijn niet rooskleurig, aldus de Rabobank.

Reageer op dit artikel