nieuws

Overeenstemming over renovatie Gouden Handen

bouwbreed Premium

Overeenstemming over renovatie Gouden Handen

Na jarenlange voorbereidingen en onderhandelingen kan de renovatie van het voormalige centrum voor creativiteit Gouden Handen in ‘s-Heerenberg eindelijk beginnen. Woonzorg Nederland heeft voor de realisatie van 47 seniorenappartementen in het monumentale complex een intentieovereenkomst gesloten met Verkerk Bouw uit Zevenaar.

Het rijksmonument, gebouwd als Jezuïetenklooster in neoromaanse stijl, is al
negen jaar in bezit van Woonzorg Nederland. De herontwikkeling van het gebouw
heeft veel vertraging opgelopen, onder meer door subsidieaanvragen,
vergunningprocedures en onderhandelingen met aannemers. “We konden het niet
altijd eens worden over de manier van restaureren”, verduidelijkt woordvoerder
Jasper Klapwijk van Woonzorg Nederland de moeizame onderhandelingen. “Het was
lastig het eens te worden over materiaalgebruik en afwerkingsniveau.” Daarnaast
vormde ook de prijs een probleem, erkent Klapwijk. “Er komen ingewikkelde
technieken en materialen aan te pas en arbeid was de afgelopen jaren duur. Nu de
markt krapper is, hebben we een acceptabel bedrag kunnen bereiken.”

Rolstoeltoegankelijk

Woonzorg Nederland wil de monumentale uitstraling van het pand uit 1910
behouden, ook als het gaat om authentieke details in het interieur van het
gebouw, zoals vloeren en muurschilderingen. Maar terugbrengen van
oorspronkelijke elementen gaat de corporatie een stap te ver. “We hebben te
maken met bijzondere eisen, omdat we voor senioren bouwen. Zo moeten de woningen
rolstoeltoegankelijk zijn.” Dat betekent dat er onder meer een galerij moet
komen aan de achterzijde van het pand. Aannemer Verkerk Bouw, die het werk in
bouwteamverband gaat uitvoeren, heeft in korte tijd overeenstemming met de
opdrachtgever bereikt. “We hebben er alle vertrouwen in dat we het werk binnen
het gestelde budget kunnen uitvoeren”, zegt directeur Herman Michiels. Een groot
deel van de restauratie wordt in beslag genomen door herstel van de
kapconstructie, die gedeeltelijk is verrot. “De diversiteit aan houtmaten vormt
een uitdaging”, stelt Michiels. “De kap is net een lappendeken en zal in het
werk moeten worden opgemeten.” Vervolgens krijgt de kap over de totale
oppervlakte van 3500 vierkante meter nieuwe leien. Daarnaast worden alle
kozijnen gerestaureerd. Michiels: “Het is een prachtig gebouw, dat straks voor
ons een aardige referentie vormt.” De begane grond van het complex blijft na de
renovatie toegankelijk voor bezoekers. Er is ruimte voor horeca en culturele
functies en voor de vestiging van een publieksbalie van de gemeente Montferland.

Begin bouw

Woonzorg Nederland hoopt dat de werkzaamheden nog voor het einde van dit jaar
van start gaan en schat dat het gebouw eind 2012 in gebruik kan worden genomen.
De totale kosten van de renovatie bedragen zo’n 16 miljoen euro, waarvan
Woonzorg Nederland 4 miljoen als maatschappelijke bijdrage in het project
steekt. Daarnaast wordt 1,2 miljoen euro gesubsidieerd, voornamelijk door de
gemeente en de provincie Gelderland.

Projectgegevens

Reageer op dit artikel