nieuws

Nieuwe ondergrondse snelweg Stockholm

bouwbreed

Het doorgaande verkeer aan de westzijde van de Zweedse hoofdstad Stockholm komt in 2020 grotendeels ondergronds te lopen langs een geheel nieuw aan te leggen snelwegtraject

Met de aanpak van dit project met de naam Förbifart Stockholm heeft de regering gisteren ingestemd. De realisering gaat naar schatting acht jaar vergen en kost in de prijzen van het lopende jaar tegen de 2,8 miljard euro. De voor Förbifart Stockholm door de rijkswegendienst in concept al geruime tijd geleden opgestelde plannen omvatten in totaal een traject van 21 kilometer. Hiervan zal 17 kilometer in een tunnel worden gelegd. Het startsein voor de bouw kan normaal gesproken worden gegeven in 2012.
Door de tunneloplossing blijven volgens de regering belangrijke natuurgebieden onaangetast. Dat geldt ook voor het op de werelderfgoedlijst staande slot Drottningholm. Los daarvan wordt een hoop geluidshinder voorkomen. Milieuminister Andreas Carlgren: “We krijgen een verbindingsweg die unieke milieumonumenten in Stockholm ontziet maar wel voldoende nieuwe verkeerscapaciteit toevoegt aan een groeiregio, terwijl tevens sprake is van goede ontwikkelingsmogelijkheden voor het openbaar vervoer.”
De bevolking van de hoofdstedelijke regio neemt de komende 20 jaar volgens de prognose toe met 0,6 miljoen inwoners.

Reageer op dit artikel