nieuws

Met het decolleté op aquisitiediepte op pad

bouwbreed

Den Haag, city of peace and justice, is de slogan waarmee het lokale bestuur zich profileert. Daar moet het ‘sustainability’aan toevoegen, voor zichzelf en voor het goede doel wereldwijd.

Die oproep klinkt op het congres Urban Organism gisteren in Den Haag over de duurzame stad als stad van de toekomst. Reden:: “Zonder duurzaamheid geen vrede en veiligheid”, legt spreker Maurits Groen uit.
Groen maakte recent furore als de man die Al Gore naar Nederland haalde maar hoorde al bij de gangmakers van het eerste uur. In 1982 richtte Groen het eerste Nederlandse gespecialiseerde milieucommunicatiebureau op. Veel gasten op het congres blijken pleitbezorgers van duurzaam bouwen van het eerste uur.
“Ik heb in 1980 al geschreven over passieve woningbouw en nulenergiewoningen”, hekelt Groen de traagheid waarmee dit soort ontwikkelingen de weg vinden naar bouwpraktijk van alledag. “Achterlopers is de hand boven het hoofd gehouden”, meent hij. Maar als veel mensen verandering willen, zal die plaatsvinden, schetst hi j het perspectief van een massale ‘coalition of the willing’ die kan zorgen voor een omslag voor wetgeving en de gangbare praktijk van het bedrijfsleven uit.

Succesfactor

Trendwatcher Adjiedj Bakas voert de presentatie van de boodschap aan als succesfactor. In de praktijk overheerst vaak de azijnbeker, kritiseert hij de traditie bij de vooral de milieubeweging. Al Gore scoorde met het oproepen van emotie. “Mensen willen lol hebben”, sprak hij begrijpend. “Er is al genoeg ellende in de wereld. Daarom gaan we het anders doen: met het decolleté op aquisitiediepte op pad.”
De noodzaak van duurzame steden blijkt al evident voor projectontwikkelaar Adrian Wyatt, directeur van het Britse Quintain Estates and Development en voorzitter van de Sustainable Environment Foundation. Hij riep op tot een gereguleerd kapitalisme dat zijn belangrijkste kapitaal, de aarde niet vernietigd, want: “De toekomst is groen of hij zal er niet zijn.”

Reageer op dit artikel