nieuws

Kema verkoopt Kema-keur aan Duits Dekra

bouwbreed

Kema verkoopt een belangrijk deel van zijn test- en certificatie-activiteiten aan het Duitse Dekra. Ook keurmerk Kema-keur maakt onderdeel uit van de transactie.

Dat heeft het Arnhemse advies- en ingenieursbureau gisteren bekendgemaakt, zonder financiële details naar buiten te brengen.
De activiteiten die Kema van de hand doet – het testen en certificeren van elektrische laagspanningsapparatuur – zijn ondergebracht in Kema Quality en zijn goed voor een omzet van 60 miljoen euro. Het bedrijfsonderdeel is met 600 werknemers in negen landen actief, met name in Nederland, de Verenigde Staten en China.
Kema Keur zal in licentie overgaan naar Dekra. Het voortbestaan van het wereldwijd bekende keurmerk voor elektrische producten blijft daarmee gewaarborgd.
Volgens Kema-topman Pier Nabuurs zal de verkoop niet gepaard gaan met banenverlies. Hij noemt Dekra een goede partij. “Dekra is een zeer degelijk bedrijf met een uitstekende reputatie. Wij zijn ervan overtuigd dat Kema Quality in zeer goede handen is.”
Het Duitse bedrijf, actief in 35 landen, behaalde vorig jaar met ruim 20.000 medewerkers een omzet van 1,6 miljard euro. Bestuursvoorzitter Klaus Schmidt van Dekra: “De twee bedrijven vullen elkaar goed aan, zowel qua diensten als geografische dekking.”
Kema gaat zich volledig toeleggen op advies, kwaliteitsborging en inspecties in de energiesector. Het bedrijf blijft ook hoogspanningsapparatuur testen en certificeren. Het Arnhemse concern streeft er na op die terreinen uit te groeien tot een van de grootste spelers ter wereld. Kema kocht om die reden onlangs bedrijven in Amerika (NISI, RLW Analytics), Nederland (Gasunie Engineering & Technology) en Duitsland (Elbas).

Reageer op dit artikel