nieuws

Huiseigenaren willen geen groen dak

bouwbreed

Een meerderheid van de eigenaren van een huis met een plat dak is niet geïnteresseerd in groene dakbedekking. Zelfs wanneer de overheid de aanleg van een groen dak wil subsidiëren geeft 40 procent van de huizenbezitters aan geen interesse te hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 1200 eigenaren van een woning met een plat dak. Volgens het onderzoek zegt slechts 3 procent van de ondervraagden interesse te hebben in een groen dak. Voorwaarde is dan wel dat er een gemeentelijke subsidie komt van 30 euro per vierkante meter. In dat geval neemt de gemeente twee derde van de kosten voor haar rekening.
De totale kosten om een plat dak met groen te bedekken bedragen gemiddeld 45 euro per vierkante meter.
3 Procent geeft aan wel geïnteresseerd te zijn in een groen dak. 25 Procent van de ondervraagden zegt misschien interesse te hebben in groene dakbedekking. Ook zij stellen als voorwaarde dat daar subsidie tegenover staat. Verder blijkt uit het onderzoek dat eigenaren van vrijstaande huizen en twee-onder-een-kap-woningen iets meer interesse hebben in een groen dak dan bezitters van een flat of een rijtjeshuis. Van deze groep geeft 4 procent aan een groen dak te willen, mits de gemeente daar een forse subsidie op geeft.
Ondanks dat een kleine minderheid van de huiseigenaren geïnteresseerd is in de aanleg van een groen dak, ziet Martijn Verschoor van USP Marketing Consultancy perspectief voor groene daken.
“Het is een nieuw product”, legt hij uit. “En daarvoor is vrijwel nooit massale belangstelling. Eerst toont een kleine groep interesse, de zogeheten innovators, en daarna volgt langzaam de rest. Je ziet nu al dat 25 procent van de ondervraagden aangeeft misschien geïnteresseerd te zijn. Dat wijst op een enorm potentieel voor dit product.”
Volgens Verschoor wordt de terughoudendheid van de huiseigenaren veroorzaakt doordat een meerderheid niet op de hoogte is van de voor- en nadelen van een groen dak. “Dat geldt voor zo’n 99 procent. Daarom is voorlichting ook zo belangrijk. Groeit de kennis, dan neemt ook de belangstelling toe.”

Lekkages

Groene daken zijn bedekt met vegetatie zoals gras, mos en vetplanten, legt hij uit. Dit type dakbedekking spaart het milieu en gaat langer mee dan normale dakbedekking. Daar staat tegenover dat lekkages moeilijker zijn te repareren en daardoor vaak duurder uitvallen. Vebidak, de brancheorganisatie voor dakdekkers was bij het ter perse gaan van deze krant niet voor commentaar bereikbaar.

Reageer op dit artikel