nieuws

‘Glasvezel versneld aanleggen’

bouwbreed

Gemeenten mogen participeren in miljardeninvesteringen om de uitrol van supersnel internet te versnellen. Dat kan zijn in glasvezelnetten.

De stichting Stedenlink, een samenwerkingsverband van twaalf steden en twee provincies dat zich inzet voor breedband, is het volstrekt eens met staatssecretaris Heemskerk die gemeenten de gelegenheid wil geven te investeren samen met marktpartijen. “Wij zien kansen om als steden samen met provincies een aanzienlijk deel van de vrijgekomen gelden uit de verkoop van onder andere Essent te herinvesteren in de aanleg van een nieuwe generatie supersnelle netwerken”, zegt Stedenlink-voorzitter Eric Helder.
Tot nu toe mogen lokale overheden alleen netwerken financieren die via marktwerking niet tot stand komen. Die eis, mede ingegeven door Europese regelgeving over staatssteun, wordt feitelijk gezien als verbod. Heemskerk wil gemeenten nu toestaan om onder marktconforme condities te participeren in de aanleg van snel internet.
Helder, ook wethouder economische zaken in Enschede, ziet vele voordelen van een volgende generatie netwerken. Alleen al het feit dat het veel sneller aangelegd kan worden dan andere infrastructurele projecten, zorgt ervoor dat het vrijwel direct een positief effect heeft in onder andere de bouw. In totaal levert het direct duizenden manjaren werk op.
Ook voor de lange termijn is het gunstig. Nederland heeft altijd een voorsprong gehad op het gebied van penetratie van breedband. De wet van de remmende voorsprong zorgt er echter voor dat veel Europese landen, maar ook Aziëen Amerika Nederland voorbijgestreefd zijn. De markt is nu met behulp van de participatie van lokale overheden in staat die achterstand snel om te buigen in voorsprong, vindt Helder die ook spreekt namens de G 32.

Reageer op dit artikel