nieuws

Gevangenisstraf voor gesjoemel met asbest

bouwbreed

Twee directeuren van een asbestsaneringsbedrijf uit het Brabantse Hapert zijn wegens gesjoemel met asbestregels veroordeeld tot gevangenisstraffen van negen maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De Bossche rechter legde het bedrijf van de mannen een geldboete op van 30.000 euro. Als de directeuren in de komende twee jaar nog een keer in de fout gaan, moet hun bedrijf voor een periode van zes maanden dicht. De rechters achtten bewezen dat de twee “doelbewust en met grote regelmaat” verschillende regels ten aanzien van asbestsanering hebben overtreden. Zo sloegen zij asbesthoudende materialen op op plekken waar dat niet was toegestaan. Ook vervalsten zij formulieren en lieten ze onbevoegd personeel asbest verwijderen. “Door in strijd met de regels te handelen kon eenvoudiger, zonder rompslomp gewerkt worden”, aldus de rechtbank. “Controles werden daar bovendien mee omzeild en controleurs op het verkeerde been gezet.”
De directeuren wordt zwaar aangerekend dat zij een bedrijfscultuur hebben gecreëerd die gesjoemel in de hand werkte. “Niet gebleken is dat ze enige moeite hebben gedaan om te voorkomen dat werknemers regels zouden overtreden. Het tegendeel is veeleer het geval. Ze hebben naast de eigen strafbare handelingen, verboden gedragen door werknemers bevorderd.”

Polen

Ook vindt de rechtbank dat de directeuren zich onvoldoende hebben bekommerd over het lot van de eigen werknemers. Polen die niet met asbest mochten werken, werden toch ingeschakeld. Ongereinigd afval werd toch uitgesluisd. “Verdachten hebben welbewust grote risico’s in het leven geroepen”, aldus de rechters.
De straf die zij oplegde, was gelijk aan de eis van de officier van justitie. De directeuren ontkenden twee weken geleden op de zitting alle beschuldigingen. Volgens hen zijn er alleen op het administratieve vlak wat fouten gemaakt. Zij hebben inmiddels aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan.

Reageer op dit artikel