nieuws

BINK-software kan nu ook 3D-modellen maken

bouwbreed

Met de komst van BINK Builder kan de softwaregebruiker van BINK vanaf oktober/november eenvoudige 3D-modellen maken. BINK software, leverancier van rekensoftware op het gebied van installatietechniek, bouwfysica en Bouwbesluit, introduceert dit nieuwe instrument in de meest actuele 8.6 versie om voor snelle schetssituaties geen CAD te hoeven gebruiken.

De softwareleverancier presenteerde de vernieuwingen onlangs op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg. Om alle eventuele misverstanden te voorkomen: de BINK Builder is geen vervanger voor CAD. De module is alleen bedoeld voor het maken van eenvoudige 3D-schetsen waarin ruimten en elementen gedefinieerd worden en waarop bouwfysische en Bouwbesluitberekeningen losgelaten worden. “Het is een soort draadmodel waaraan je allerlei gegevens kunt hangen”, omschrijft algemeen directeur Karel Krijger van BINK software BV de nieuwe applicatie in de 8.6 versie. “Onder onze gebruikers was veel behoefte om zonder veel omhaal intuïtief en snel in 3D een gebouw te schetsen. De berekeningen kunnen naast de tekening worden getoond, zodat er een snelle interactie mogelijk is.”
De thermische situatie in het 3D-model kan worden gesimuleerd met behulp van het zogeheten DYWAG model. Deze toepassing zal binnenkort als Windows module beschikbaar komen. Het dynamisch warmtegebruik in gebouwen speelt een belangrijke rol in het ontwerp, maar ook in een later stadium bij het gebouwbeheer en -onderhoud. Controlesets checken hoe de resultaten uit de simulatie zich verhouden met de NEN-normeringen. DYWAG toont de warmte- en koellast in een ruimte door uurlijks de gehele warmte- en vochthuishouding van het gebouw of ruimte te berekenen.

Aanpassingen

De BINK Builder en het thermische simulatiemodel zijn de belangrijkste nieuwe zaken die de softwareleverancier in Hardenberg heeft te melden. Daarnaast nog wat kleinere aanpassingen en vernieuwingen. De berekening voor de Energie Prestatie Index en Warmteverlies (ISSO 51/53-berekening) is aangepast aan de laatste richtlijnen en normen. Zo kan de gebruiker in de 8.6 versie de ventilatie en mechanische luchtafvoer per vertrek inregelen. Het is mogelijk een bepaald percentage in te stellen hoeveel lucht er uit een bepaalde ruimte moet worden aan- of afgezogen. In de controleset is zichtbaar hoeveel onder meer het warmteverlies en de opwarmtemperatuur bedraagt. Ook klimaatsystemen zijn in de nieuwste BINK-versie per vertrek regelbaar.
In de 8.6 versie zijn ook controlesets voor de kant-en-klare maatregelpakketten opgenomen waardoor het niet meer nodig is om een epc-berekening te overleggen. De zogeheten B1, B2, Z1 of Z2-pakketten bevatten zodanige energiezuinige maatregelen dat de minimaal vereiste coëfficïent van 0,8 wordt gehaald. BINK rekent automatisch de epc-berekening uit voor een woning, waardoor het voor de gebruiker duidelijk wordt of hij deze berekening moet overleggen aan de opdrachtgever of niet. Als de woning niet voldoet aan de epc, geeft het programma enkele waarschuwingen, bijvoorbeeld WTW-unit vereist en dergelijke. Deze maatregelpakketten zijn opgenomen in de meest actuele NEN 5128.
Het overleggen van de energetische prestaties van een woning zijn belangrijk omdat per 1 januari 2010 het lang verwachte Energielabel verplicht van kracht wordt. Iedere verkoper of verhuurder moet dan een dergelijk label overleggen.
In oktober/november van dit jaar komt de nieuwste BINK versie 8.6 op de markt.

Reageer op dit artikel