nieuws

beursweek ma 21 sept

bouwbreed

Een groot ziener moet Marten Toonder zijn geweest

“Is er dan nergens een Boodschap? En velen die met mij hooglopend in de put geraakt zijn en uitgeblust op de scherven van hun hoop zitten, roepen het mij na.” Dat liet Toonder in 1977 de bekende heer O.B. Bommel te Rommeldam zeggen.
Hoe actueel bleek het deze week weer te zijn. Wie de algemene politieke beschouwingen heeft gevolgd, moet daar zonder meer een Bommel-gevoel aan overgehouden hebben. Het was al bekend dat de diverse kabinetten-Balkenende meesters zijn geweest is het niet-besluiten. Zo ook nu. Terwijl de staatsschuld oploopt en het begrotingstekort ver boven wat door Europa is toegestaan gaat uitstijgen, heeft het kabinet besloten twintig werkgroepen in te stellen die over een half jaar mogen vertellen wat er allemaal aan opties is om de overheidsfinanciën weer in het gerede te krijgen.
Het kabinet heeft op zich gelijk dat het niet al komend jaar fors gaat snoeien. Dat zou het broze, latente herstel geen goed doen. Maar nu al een vooruitblik geven over wat er daarna moet gebeuren, is wel het minste.
Nu kan het zijn dat de kabinetsleden het niet weten. Waarschijnlijker is dat ze donders goed weten dat de coalitie hopeloos verdeeld raakt als er keuzes moeten worden gemaakt. Het is evident dat de PvdA zich momenteel profileert als de beschermer van de zwakken in de samenleving. Die partij zal snijden in de overdrachtsuitgaven afwijzen. Het CDA, momenteel meer ondernemerspartij dan de VVD, zal juist de investeringen op peil willen houden.
Voor beide is wat te zeggen. Zelfs in Nederland zorgen consumentenuitgaven voor ongeveer een derde van de economische groei. Dus moeten de inkomens op peil blijven. Dat kan echter alleen als er wordt verdiend. Daarvoor zijn investeringen noodzakelijk. Beleggers hebben kennelijk geen boodschap aan de PvdA, zij zorgden deze week voor opnieuw stijgende koersen.

Reageer op dit artikel