nieuws

Beginnende architectenambiëren eigen bureau

bouwbreed Premium

Veel jonge architecten willen een eigen bureau beginnen. De verklaring daarvoor is volgens organisatieadviseur Jaap Neijzen dat bij bestaande bureaus veel banen verloren zijn gegaan vanwege de economische crisis.

“Er zijn voldoende mogelijkheden voor beginnende architecten om voor zichzelf te beginnen”, zegt Neijzen, organisator van de cursus Ondernemen voor startende architecten. “Eenmansbedrijfjes kunnen vaak volstaan met het binnenhalen van een leuke opdracht en van daaruit kunnen ze dan een klantenkring opbouwen.”
Neijzen is directeur van Archipunt, een organisatieadviesbureau voor architecten en architectenbureaus. In samenwerking met BNAacademie organiseert hij een cursus waar beginnende architecten leren hoe ze een eigen bedrijf kunnen starten. Hij besteedt daarbij onder meer aandacht aan marketing, acquisitie en juridische aspecten van het zelfstandig ondernemerschap. De cursus wordt eens per jaar gehouden, maar dit jaar was de belangstelling zo groot dat een aantal geïnteresseerden werd afgewezen. “Met zestien deelnemers zitten we vol”, zegt Neijsing. “Daarom hebben we besloten de cursus in oktober nog een keer te houden.”
Voor beginnende bouwmeesters zijn er soms ook mogelijkheden om in het buitenland aan de slag te gaan.

Reageer op dit artikel