nieuws

Zoutkamp pakt zijn historische bouwsels aan

bouwbreed

In het Groningse vissersdorp Zoutkamp begint aannemer Visser uit Jistrum komende week met de bouw van een werf, twee grote loodsen en een bezoekerscentrum. Ook komt er een kleinschalige horecagelegenheid.

Op de werf worden twee historische garnalensloepen gebouwd. In Zoutkamp staan diverse historische bouwprojecten op stapel voor in totaal 1,5 miljoen euro. Midden volgend jaar worden twee kalkovens herbouwd. Ze komen op dezelfde plek als waar de historische fabrieksovens in 1915 werden afgebroken. De aanbesteding volgt binnenkort. In het centrum wordt volgend jaar tevens een oud vissershuisje uit 1914 herbouwd. Dit gebeurt ook met een meer dan 80 jaar oud reddingshuisje dat in de jaren zestig op het onbewoonde eiland Engelsmanplaat stond. Het bestond uit een 12 meter hoge ijzeren kaap met daar middenin een achtkantig zwart geteerd vluchthuisje, bedoeld voor schipbreukelingen. Nadat het was afgebroken deed het jarenlang dienst als garagebox in Zoutkamp.
Met de herbouw van historische gebouwen hoopt Zoutkamp meer toeristen te trekken. Er worden langdurig werklozen ingeschakeld bij de bouw.

Reageer op dit artikel