nieuws

‘Overheid moet gronden kopen’

bouwbreed Premium

Het kabinet moet op grote schaal gronden van bestaande woningen en bedrijfspanden opkopen. Dat is de kern van het ‘crisisplan’ van ondernemer Hennie van der Most.

Door de gronden op te kopen kunnen huiseigenaren een deel van de hypotheek aflossen en krijgen bedrijven financiële armslag om hun schulden te verminderen en investeringen te plegen, is de gedachte van Van der Most.
“Minister Bos moet de gronden opkopen, dan zijn we veel sneller uit de crisis. Bedrijven en huiseigenaren in problemen kunnen zo geld vrijmaken om hun bankschuld af te lossen. Het maakt ook de banken gezonder”, zegt de ondernemer in een interview met Het Financieele Dagblad.

Pensioenfondsen

Voor Bos maakt het in de visie van Van der Most financieel niet veel uit. De financiering is te regelen door pacht te heffen op de aangekochte gronden. Ook kan hij de aankopen doorplaatsen naar pensioenfondsen. Bovendien daalt de hypotheekrenteaftrek doordat alleen nog de rente over de veel lagere restschuld voor aftrek in aanmerking komt.
Aan de andere kan zitten er voor de nationale schatkistbewaarder voordelen aan. “Minister Bos heeft de banken miljarden gegeven. Als de crisis verdiept, raakt hij die kwijt of heeft hij vele miljarden extra nodig. Bos kan beter grond opkopen, daar wordt iedereen beter van”, zegt Van der Most die zijn idee al heeft gepresenteerd aan minister Maria van der Hoeven (EZ) die volgens hem enthousiast is.
De grondverkoop is wel vrijwillig en na de crisis moet terugkoop mogelijk zijn. Hij ziet wel weerstanden bij grondeigenaren. “Dat is niet erg. De grondsituatie in Nederland is heel ongezond door al dat gespeculeer. Dat is ook schadelijk voor de bouw. Juist in deze crisistijd moet er worden gebouwd”, vindt Van der Most.
Dat de overheid een graantje meepikt, vindt hij niet erg. “De overheid beslist over bouwvergunningen en bepaalt zo de waarde van de grond. De overheid mag wat mij betreft dan ook een groot deel van de waardestijging incasseren.”

Reageer op dit artikel