nieuws

Overheden op stoom met grondroerdersregeling

bouwbreed

De uitvoering van de Wet informatie uitwisseling ondergrondse netten (WION), de zogeheten grondroerdersregeling vordert. Dat blijkt uit informatie van het Kadaster.

De wet verplicht beheerders van ondergrondse infrastructuur zoals kabels en leidingen, deze in kaart te brengen en informatie hierover digitaal toegankelijk te maken via het Kadaster. De wet werd van kracht op 1 juli 2008. De beheerders zoals gemeenten en provincies, hebben tot 1 juli 2010 de tijd de informatie over de ondergrondse infrastructuur digitaal beschikbaar te maken. “Daaraan wordt nu gewerkt”, zegt Nanda Nijhof, woordvoerster van het Kadaster. “De beheerders van netwerken treffen voorbereidingen. De een is daarmee sneller dan de ander, maar er is zeker geen sprake van achterstand.”
De provincie Overijssel laat weten gegevens over de ondergrondse infrastructuur te digitaliseren via het systeem Infra Klic, van het bedrijf Infra Intelligence. Dit systeem sluit aan op de provinciale ict-toepassingen. De komende maanden wordt het geïmplementeerd, een karwei dat aan het einde van het jaar moet zijn voltooid. Volgens een woordvoerster van de provincie zijn ook andere provincies in het systeem geïnteresseerd. Dat wordt bevestigd door Jeroen van Gein die namens Infra Intelligence het woord voert.

Reageer op dit artikel