nieuws

NHG-verhoging heeft weinig effect

bouwbreed

Consumenten hebben in juli nog niet massaal gebruikgemaakt van de onlangs verruimde voorwaarden rondom de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

63 woningaankopen met een hypotheeksom tussen 265.000 en 350.000 euro werden in juli gefinancierd met een NHG-hypotheek. Dat blijkt uit cijfers van NHG. Het kabinet trok de kostengrens van NHG vanaf 1 juli op naar 350.000 euro.
Karel Schiffer, directeur van de NHG, verwacht echter dat tot eind volgend jaar 15.000 tot 20.000 extra NHG-hypotheken worden aangevraagd. De aarzeling om een huis te kopen, is volgens hem helemaal niet nodig; consumenten laten zich makkelijk slecht nieuws aanpraten. “Huizen zijn de afgelopen tien jaar in waarde verdubbeld. Dat er nu 5 procent af gaat, is geen reden om te blijven zitten.”
De Rabobank zet vraagtekens bij het effect van de hypotheekgarantie. Uit onderzoek van de bank blijkt dat woonconsumenten zich vooral zorgen maken om hun inkomen, dubbele woon­­lasten en de prijs voor hun te koop staande woning. Op geen van deze zorgen heeft de recente verhoging van de NHG-grens direct effect, meent de bank.

Reageer op dit artikel