nieuws

New York is magneet voor gretige watermanager

bouwbreed Premium

Nederland sjort aan de poorten van New York om beter toegang te krijgen tot de watermarkt in het oosten van de Verenigde Staten. In Florida, de regio rond New Orleans en Californië hebben bedrijven als Arcadis, Fugro en Royal Haskoning al een stevige voet aan de grond.

“New York is de moeilijkste markt van heel Noord-Amerika”, zegt Piet Dircke, programdirecteur Water van Arcadis. “New York kun je beschouwen als een eigen, in zichzelf gekeerde microkosmos. Zelfs de andere Amerikanen slagen er nauwelijks in de stad binnen te komen”.
Op 9 en 10 september presenteert de Nederlandse waterlobby zich in groot ornaat in de stad aan de Hudson. Als platform dienen de festiviteiten ter ere van vier eeuwen transatlantische vriendschap. Bij het internationale Waterforum zijn de bestuursvoorzitters Bertrand van Ee (DHV), Harrie Noy (Arcadis) en Anneke de Vries (ING Real Estate) naar voren geschoven. Ook prins Willem Alexander en Máxima geven acte de presence. Evenals oud-minister Cees Veerman (landbouw), de staatssecretarissen Tineke Huizinga (water) en Frank Heemskerk (economische zaken) plus burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.
Eind maart gooide Piet Dircke in New York al een steen in de vijver met een prestigieus ontwerp voor een revolutionaire stormvloedkering. “Het idee werd door de ingenieurs en wetenschappers goed ontvangen. De ambtenaren reageerden elegant en terughoudend. Vanuit de gedachte: wie zal dat betalen?”
Tijdens een congres in juni van dit jaar te Rotterdam werd het thema verder uitgediept en verbreed. Binnenkort komt een boek uit waarin de waterrisico’s in Djakarta, New York en Rotterdam met elkaar vergeleken worden.

Solide waterkering

Dircke reist volgende maand niet af naar Amerika om de New Yorkers te overtuigen van de noodzaak een stormvloedkering te bouwen. De insteek is veeleer een antwoord te vinden op de vraag hoe te komen tot de bescherming van de indrukwekkende delta waarin de grootste stad van de Verenigde Staten ligt. Met als een van de opties: bouw een solide kering.
Dircke: “De New Yorkers zijn – in werkelijk alles – moeilijk te overtuigen. Misschien nog wel begrijpelijk ook. Wij leggen uit hoe de veiligheid is te verhogen voor gevaren die eens in de dertig jaar voorkomen naar eens in de honderd jaar. Hun antwoord: Heb je wel enig idee wat alleen al vandaag en morgen nodig is om deze stad draaiende te houden?”
De kansen op Nederlands succes in New York zijn vorige maand sterk toegenomen door Arcadis’ overname van Malcolm Pirnie. De Amerikaanse waterspecialist realiseerde vorig jaar met 1700 medewerkers een omzet van 280 miljoen euro. De onderneming heeft sterke banden met New York. De stad leverde in de loop der jaren voor 670 miljoen dollar aan opdrachten op.
“We waren al 3,5 jaar met Malcolm Pirnie in gesprek”, blikt topman Noy van Arcadis op de aankoop terug. “In het begin van de kredietcrisis kwam van hen het verzoek tot nauwere samenwerking. Gezien de onzekere markt, hebben we even gewacht. In januari zijn de gesprekken voortgezet. De banken waren direct erg positief. Daarop volgde de aankoop”.
Watermanager Dircke: “Prachtig gepland van Harrie, de aankoop net voor het grote congres in september. Nou serieus: ik verwacht dat Malcolm Pirnie met zijn goede contacten uitstekend kan helpen binnen te komen in New York”.

Reageer op dit artikel