nieuws

Liftkartel kan claim van miljoenen tegemoet zien

bouwbreed

De stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) bereidt een miljoenenclaim voor tegen vijf grote liftfabrikanten. De Europese Commissie beboette de vijf twee jaar geleden wegens kartelvorming.

Dat heeft de stichting bekendgemaakt. Zij schat dat in Nederland zo’n 70.000 bedrijven, Verenigingen van Eigenaren, ziekenhuizen en overheden slachtoffer zijn geworden van het liftenkartel, dat tussen 1998 en 2005 actief was.
“De schade loopt naar schatting per lift, per jaar in de duizenden euro’s”, aldus SMCO-woordvoerder Ferdy Roet. “De gezamenlijke schadeclaim loopt hierdoor naar verwachting op tot een bedrag van vele tientallen miljoenen.”
De Europese Commissie legde de vijf liftenfabrikanten – Kone, Schindler, ThyssenKrupp, Otis en Mitsubishi – in 2007 een boete op van bijna 1 miljard euro. Onderzoek had aan het licht gebracht dat de bedrijven jarenlang prijzen afstemden en zodoende de prijzen kunstmatig hoog hielden.

Website

Volgens de stichting Meldpunt Collectief Onrecht werken de opgevoerde prijzen nog altijd door in lopende servicecontracten. Eigenaren van liften en/of roltrappen zijn opgeroepen zich via de website www.liftenkartel.nl aan te sluiten bij de collectieve claimprocedure. Deelname kost eenmalig 465 euro. Dat bedrag moet de juridische kosten van de stichting dekken.
Vorig jaar maakte de Europese Commissie al bekend een schadevergoeding te zullen eisen van de liftbedrijven. Brussel werd naar eigen zeggen zelf slachtoffer van het kartel bij gebouwen in de Belgische hoofdstad en in Luxemburg.
Overigens heeft een aantal van de liftproducenten beroep aangetekend tegen de opgelegde boete bij de EU-rechter in Luxemburg.

Reageer op dit artikel