nieuws

Klussensite op de vingers getikt door NMa

bouwbreed

Mededingingsautoriteit NMa heeft Werkspot.nl op de vingers getikt. De klussensite zou onvoldoende transparant werken.

Uit vooronderzoek van de NMa is gebleken dat Werkspot.nl bedrijven uitsluit van deelname als ze naar het oordeel van de beheerders te laag inschrijven.
De klussensite maakt met behulp van een bouwkostenprogramma zelf een inschatting van de kostprijs van de aangeboden klussen. Als een aanbieder zonder goede reden daar ruim onder inschrijft, wordt de bieding niet geplaatst.

Consument

“Als de site daar transparant over zou zijn dan kan een consument, met deze kennis in het achterhoofd zelf bepalen of hij de klus dan via een ander kanaal aanbiedt”, aldus NMa-topman Pieter Kalbfleisch.
Volgens hem worden consumenten echter niet op de hoogte gesteld van de werkwijze. “Daardoor kan hij zijn klus niet gunnen aan de feitelijk laagste inschrijver.”
Diverse bedrijven hebben inmiddels geklaagd over de handelwijze van Werkspot.nl, aldus de NMa. De beheerders van de site waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
Op Werkspot.nl kunnen particulieren gratis hun klussen plaatsen. Klusbedrijven, zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) maar ook kleine bouwbedrijven kunnen vervolgens bieden op het aangeboden werk. Zij betalen een vast abonnementstarief per maand. Vorig jaar plaatsten particulieren ongeveer 35.000 (verbouw)klussen op de site.
De kartelwaakhond heeft besloten geen mededingingsrechtelijk onderzoek tegen Werkspot.nl in te stellen omdat de werkwijze van de site niet het gevolg is van afspraken met deelnemende bedrijven. Volgens de NMa is er voor consumenten bovendien voldoende keuze om hun klussen via andere sites of op een geheel andere wijze aan te bieden.

Reageer op dit artikel