nieuws

‘In de herfst zal een op de drie mensen ziek worden’

bouwbreed

De bouw bereidt zich voor op de griepepidemie die na de vakantie wordt verwacht. Eric Datema, directeur van het Groningse arbeidsadviesbureau Burodat, maakt van de nood een deugd door werklozen van 52 jaar en ouder naar voren te halen.

Onder de oudere werklozen bevinden zich ook diverse bouwkundigen, van uitvoerders tot vaklieden. Zij kunnen tijdelijk de vrijgevallen plaatsen invullen.
“Ouderen, geboren in 1957 of eerder, zijn hoogstwaarschijnlijk minder vatbaar voor de Mexicaanse griep omdat zij al eens eerder aan een variant van die ziekte zijn blootgesteld, namelijk de Aziatische griep die dat jaar woedde.”
“Vanuit het bedrijfsleven zijn er nog geen aanvragen binnengekomen. Wel hebben zich inmiddels meer dan honderd werklozen gemeld. Ze hebben verschillende achtergronden. Van vaklieden tot kaderpersoneel. Er zijn timmerlieden bij, maar ook uitvoerders.”
“Naast werklozen melden zich veel mensen die in de VUT zitten en zich weer een tijdje nuttig willen maken. We leggen een database aan, waaruit werkgevers kunnen putten, mocht dat nodig zijn.”
“We richten ons zowel op de bouw als op andere technische sectoren. Daarnaast zijn we ook actief binnen onder meer de transportsector en het onderwijs. De griep zal zich uiteindelijk niet tot één sector beperken.”
“De verwachting is dat in de herfst een op de drie mensen ziek wordt. (Normaal is dat één op de tweeduizend, red.) In dat geval zal er zeker belangstelling komen voor ons initiatief. We werken daarbij samen met een uitzendbureau. Zelf zenden wij geen personeel uit. “
“Nee, daar letten we niet op. We kijken naar wat ze het bedrijfsleven te bieden hebben. We willen die mensen flexibel inzetten. De groep waarop wij ons richten heeft veel werkervaring en is direct inzetbaar. Het gaat om een groep die de laatste jaren is verguisd op de arbeidsmarkt. Werkgevers hadden geen interesse in arbeidsveteranen. Daardoor is hun aantal sterk gegroeid. Nu lijkt juist deze groep de oplossing voor continuïteit op de arbeidsmarkt. En voor sommige oudere werklozen is dit misschien de gelegenheid om weer een baan te vinden.”

Reageer op dit artikel