nieuws

Gebogen kap met riet en koper op hotel

bouwbreed

Viersterrenhotel De Roode Schuur in Nijkerk krijgt een uitzonderlijk dak, bedekt met riet en koper. Het gebogen dak wordt uitgevoerd met getoogde elementen.

Naast het bestaande gebouw met vier feestzalen, een vergaderzaal en een restaurant verrijst het nieuwe hotel, met 36 kamers en twee suites. De vormgeving is aangepast aan de landelijke omgeving van de Oude Barneveldseweg.
Van Bokhorst Architecten uit Nijkerk ontwierp een gebouw met een gebogen rieten kap. “Traditioneel maak je zo’n kap met sporen”, zegt uitvoerder Teun van Beek. “Maar dat is zeer arbeidsintensief. Daarom hebben we gekozen voor spanten van Heko, in combinatie met getoogde dakelementen van Opstalan. Dat levert een forse tijdwinst op.” De dakelementen zijn op maat en met de juiste kromming geleverd aan aannemersbedrijf Dijkham Bouw uit Nijkerk. “Ondanks het gemak was het plaatsen toch nog een behoorlijk karwei”, aldus Van Beek.

Nok

Van Wincoop Rietdekkers uit Putten werkt het gebogen dak af met riet, dat met schroeven op de dakelementen wordt bevestigd.
Deze bedekking mag echter geen hoek van minder dan dertig graden hebben, omdat anders de kans bestaat dat het riet door opwaaiend hemelwater gaat rotten. Om die reden krijgt het gebogen dak nu over de bovenste 2,70 meter een brede houten nok, die wordt bedekt met koper.
Opstalan uit Oisterwijk leverde behalve de dakelementen ook twee geprefabriceerde dakkapellen, die eveneens geheel zijn afgewerkt met koper. De dakelementen en de dakkapellen zijn in de fabriek van een isolatielaag voorzien.
Hoewel het gebouw 12 meter breed en 43,5 meter lang is, is de verwachting dat het goed past bij de omgeving. Volgens de planning is het viersterrenhotel in oktober klaar.

Reageer op dit artikel