nieuws

Druksterkte van vers beton online te volgen

bouwbreed Premium

Concremote van BAS Research & Technologie meet op afstand hoe de druksterkte van vers gestort beton zich ontwikkelt. Iedereen die deze meetgegevens moet kennen, kan ze opvragen via de internetpagina waarop het bedrijf uit Venlo de cijfers presenteert.

“Concremote weegt met sensoren de rijpheid van gestort beton”, legt Gertjan Prins van BAS uit. De al langer bestaande rijpheidscomputer doet dat ook. Naar Prins’ mening is dat wat lastiger in het gebruik en is het ook niet ‘webbased’. De uitvoering van de sensoren verschilt per toepassing. BAS mikt op de gietbouw, de productie van prefabelementen en op massa- en infrabeton. Prins: “In al deze toepassingen moeten de metingen de realisatie van een project versnellen en een betere kwaliteit opleveren.” Dat laatste draagt volgens hem weer bij aan het terugdringen van de faalkosten. Aan de hand van de meetwaarden kan ook de samenstelling van de mengsels worden verbeterd. Al met al moet Concremote de greep op een werk verstevigen.
De gegevens zijn tot in lengte van jaren op te vragen bij BAS, garandeert Prins. “Mocht een betonnen constructie ooit problemen opleveren dan zijn alle bijzonderheden over onder meer het gebruikte mengsel, de leverancier en de verwerker onverkort beschikbaar.” Betoncentrales kunnen voor het mengsel een code gebruiken. Zo houden ze de samenstelling ervan geheim voor de andere partijen.
Concremote doet meer dan meetwaarden verzamelen. Het systeem kan via Bus-schakelingen ook heteluchtkanonnen of ventilatoren besturen. Prins: “Zo worden voor het storten en het ontkisten de ideale omstandigheden geschapen.” Concremote kan ook aan de hand van een weerstation op de locatie het klimaat regelen. “Mede daardoor komt het beton eerder op sterkte en kan de bekisting vroeger worden gelost,” zegt Prins.

Afhankelijk van de samenstelling
van het systeem rekent BAS 3500 tot 5000 euro voor Concremote. Wie wil, kan een website naar eigen specificatie bij bestellen. Op 29 en 30 september en op 1 oktober demonstreert het Venlose bedrijf de techniek tijdens de Betonvakdagen in Gorichem.
Op het eerste gezicht lijkt Concremote op de Droogmelder. Dit toestel meet het vochtgehalte in een verse betonvloer en geeft via een website aan wanneer die droog genoeg is om af te werken. “Dat levert weer het voordeel op dat de afbouw eerder kan beginnen, op een goed gedroogde ondergrond die later niet door vochtproblemen gaat scheuren”, aldus Prins. De Droogmelder is een ontwikkeling van TNO Bouw & Ondergrond waar BAS een handelsproduct van maakt en de bijbehorende internetpagina voor opzet. Beide zijn naar verwacht volgend jaar afgerond.

Reageer op dit artikel