nieuws

‘Donner knibbelt aan najaarsakkoord’

bouwbreed Premium

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maakt misbruik van de crisis om zijn ‘hervormingsagenda’ door te drukken, stelt FNV Bouw.

In een ingezonden brief in de Volkskrantstellen voorzitter John Kerstens van FNV Bouw en bondsbestuurder Maarten Post van CNV Hout en Bouw en andere vakbondsprominenten dat de bewindsman knabbelt aan het najaarsakkoord. “Donner toont zich daarmee opnieuw een onbetrouwbare gesprekspartner”, vinden de bondsbestuurders.
De minister bestrijdt de kritiek. Hij heeft alle maatregelen genomen op verzoek van of in overleg met de Tweede Kamer en de sociale partners, zo laat hij in een reactie vanaf zijn vakantieadres weten.
De vakbondsleiders vinden dat Donner de recessie heeft aangegrepen om de rechtspositie van werknemers te verzwakken. Voorstellen die eerder op onvoldoende politieke steun konden rekenen, worden volgens de bonden door de minister nu alsnog afgestoft.

Pijnpunten

Een van de pijnpunten van de bonden is het verruimen van het zogeheten onmisbaarheidscriterium, waardoor werkgevers bij ontslagrondes ‘onmisbare’ werknemers gemakkelijker in dienst kunnen houden. Dat leidt volgens de vakbondsleiders tot “willekeur bij ontslag”. Ook gaf Donner bedrijven tot woede van de bonden het groene licht om werknemers tot 27 jaar vier in plaats van drie keer op een tijdelijk contract te laten werken.
Volgens de vakbondsleiders vormen de voortdurende kleine veranderingen samen een significante verslechtering van de positie van werknemers.
Donner stelt dat hij bij het onmisbaarheidscriterium te maken had met moties van een brede Kamermeerderheid. Het waren niet alleen coalitiepartijen die dat wilden. “De wens van de Kamer gaat boven die van de bonden”, zei hij.

Reageer op dit artikel