nieuws

Ciments Français lijdt zwaar onder economische crisis

bouwbreed Premium

Ciments Français heeft behoorlijk te lijden van de economische crisis. Omzet en, meer nog, resultaat staan zwaar onder druk.

In de geïndustrialiseerde landen constateert de Italcementi-dochter een forse daling van de bouwactiviteiten. Die zijn slechts gedeeltelijk opgevangen door betere omzetten en resultaten in opkomende landen als Egypte en China. Het gevolg is dat de omzet met 9 procent is gedaald naar bijna 2,2 miljard euro en de nettowinst met 29,6 procent naar 166 euro.
Over de rest van het jaar is topman Yves RenéNanot bepaald niet optimistisch. Hij denkt dat de stimuleringsplannen van de diverse overheden geen significante effecten zullen hebben voor het einde van dit jaar. Voor het hele jaar verwacht hij dan ook lagere omzetten. Door fors in de vaste kosten te snijden hoopt hij de winstmarge dichtbij het niveau van de tweede helft van vorig jaar te krijgen.
De grootste daling in verkopen deed zich voor in het segment ready mix beton. Hier bedroeg de teruggang in kuubs bijna 25 procent. De grootste klappen werden gevoeld in Aziëmet een daling met 35 procent, terwijl ook Oost-Europa en het zuidelijk Mediterrane gebied 28,3 procent inleverden.
Het enige plusje in de cijfers is te ontdekken in de verkoop van toeslagstoffen in Noord-Amerika. Daar vindt echter nog geen 10 procent van verkopen van het Franse bedrijf plaats.

Reageer op dit artikel