nieuws

Adsorptiemachines koelen nieuwe woningen Portaal

bouwbreed

Energiebedrijf Eneco gaat met de stadsverwarming de woningen koelen in een nieuwbouwcomplex van Portaal. Deze woningcorporatie laat in Utrecht-Overvecht 208 woningen bouwen die ’s zomers worden gekoeld met een combinatie van stadsverwarming en adsorptiekoelmachines.

project

“Portaal wilde voor zijn project Loevenhout woningen met een hoog comfort, inclusief topkoeling in de zomer,” verklaart corporatiewoordvoerder Frotina Zuidema. “En Eneco wilde zijn stadsverwarming beter benutten.” Een adsorberende koelmachine liet beide wensen uitkomen. “Zo’n machine zet de warmte van de stadsverwarming om in koude met behulp van silicagel, een vaste stof,” voegt woordvoerder Cor de Ruiter van Eneco eraan toe.
De adsorptiemachine draagt de koude over op water dat via de lus van de vloerverwarming de woning op temperatuur houdt. De machine koelt alleen tussen het einde van april en het begin van oktober. De warmte wordt het hele jaar door geleverd om het tapwater te verwarmen.

Apart

Verdeeld over het complex komen zes adsorptietoestellen. Elke woning krijgt een aparte aansluiting voor koeling en warmte. Op elke aansluiting komt een eigen meter die het verbruik registreert. De Ruiter: “De twee ‘afleverpunten’ zijn alleen onder te brengen in de meterkast van een nieuwbouwwoning. “En dan nog alleen als daar in de voorbereiding rekening mee is gehouden.”
Portaal laat als eerste in Nederland adsorptiekoelmachines installeren in een wooncomplex. In de uitleg van De Ruiter is het project geen experiment. “De techniek is bekend.” De warmte komt uit de elektriciteitcentrale Lage Weide. Eneco biedt de techniek ook aan anderen aan. Het energiebedrijf rekent met een toenemende belangstelling. “Warmte blijft door betere isolatie langer in huis hangen terwijl ook het klimaat warmer wordt,” vertelt De Ruiter.
De adsorptiemachine levert die koeling tegen lagere kosten dan wanneer die uit een airco komt. Afgezet tegen de conventionele levering van warmte en koude sparen de bewoners van Loevenhout ongeveer 56 procent.

Geen gas

Die financiële overweging speelde ook bij Portaal mee. Zuidema: “Een sociale verhuurder moet er alles aan doen om de kosten voor de bewoners zo laag mogelijk te houden.” In de woningen van Loevenhout ontbreekt een gasaansluiting. De bewoners moeten dus elektrisch koken. De Ruiter beaamt desgevraagd dat ze daarmee iets duurder uit zijn. “Maar meer dan enkele tientjes per jaar zal dat zeker niet zijn.”

Projectgegevens Loevenhout

Complex: 117 koop- en 91 huurwoningen en 1600 vierkante meter zakelijke ruimte
Opdrachtgever: Portaal Vastgoed Realisatie
Aannemer: Dura Vermeer Houten
Installateur: Unica Hoevelaken
Architect: De Zwarte Hond Groningen
Oplevering: Medio 2011

Reageer op dit artikel