nieuws

Zob moet schade aan fietspad voorkomen

bouwbreed

Bruil Infra en de provincie Gelderland gaan na hoe lang een fietspad uit zeer open beton bestand is tegen opgroeiende wortels en wilde zwijnen

Draincrete noemt Bruil het mengsel dat het bedrijf op het fietspad langs de N224 tussen Ede en Arnhem legt. Als het komende jaar blijkt dat het mengsel van dit proefvak goed voldoet schrijft de provincie Draincrete ook voor andere fietspaden voor. Regenwater moet direct in de bodem stromen; hoe minder water langs de zijkanten afvloeit hoe minder voedsel in de bermen voor de zwijnen groeit en hoe minder de dieren de bermranden omwoelen. De open verharding biedt verder het voordeel dat het de groei van boomwortels niet verstoort. Het zeer open betonmengsel heeft een uitermate fijne fractie zodat het in dunne lagen kan worden opgebracht; iets wat met de gangbare openbetonmengsels niet kan. Het materiaal is ook lichter gekleurd en beter zichtbaar dan asfalt. De openbare verlichting hoeft daardoor minder fel te branden, wat een lagere energierekening oplevert.

Reageer op dit artikel