nieuws

Zeeland geeft opdracht voor aanleg Sluiskiltunnel

bouwbreed

De provincie Zeeland heeft gistermiddag opdracht gegeven voor de aanleg van een tunnel bij Sluiskil aan de BV Kanaalkruising Sluiskil.

De Sluiskiltunnel is een lang gekoesterde wens van de provincie. De brug die nu over het kanaal ligt, staat elke dag uren open in verband met het scheepvaartverkeer en zorgt voor veel verkeersopstoppingen. Aan die verkeersopstoppingen moet in 2014 een einde komen wanneer de bouw van de Sluiskiltunnel klaar is. Ook kunnen door de tunnel grotere schepen door het kanaal naar Gent.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat betaalt het grootste deel van de tunnel: 161,5 miljoen euro. Zeeland betaalt 102 miljoen euro en ook het bedrijf Zeeland Seaport (10,5 miljoen euro) en de gemeente Terneuzen (1 miljoen) betalen mee. Als alles volgens planning verloopt, begint de bouw medio 2010.
De provincie maakte gisteren ook bekend de Westerscheldetunnel voor 89 miljoen euro van het Rijk te kopen. Het Rijk heeft zijn aandelenpakket van 95,4 procent aan de provincie overgedaan. Daarmee is de financiering voor de aanleg van de Sluikiltunnel geregeld. Middels de dividenden van de Westerscheldetunnel wordt namelijk een deel van de Sluiskiltunnel betaald.
De Westerscheldetunnel is eigenlijk 970 miljoen euro waard. Maar het Rijk heeft zijn onderhoudsplicht voor de komende dertig jaar afgekocht, waardoor een krappe 90 miljoen overblijft.

Reageer op dit artikel