nieuws

Woningstichting Rochdale stapt uit bouw van passiefhuizen Almere

bouwbreed

Rochdale stapt uit de bouw van zeer energiezuinige woningen in het Columbuskwartier in Almere. Het eerste grote project voor ‘passiefhuizen’ past niet meer in de strategie van de Amsterdamse woningstichting, zo verklaart directeur John van Nimwegen.

Rochdale wil voortaan alleen nog bouwen op plekken in de Amsterdam Metropoolregio waar al sprake is van substantieel bezit. Vorig jaar sloot Rochdale een intentie-overeenkomst met BAM Vastgoed en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij voor de ontwikkeling van 103 zeer goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen in Almere-Poort; de eerste grootschalige toepassing van dit concept in Nederland. Volgens Van Nimwegen lukte het niet met VOF De Vijfde Stad, het samenwerkingsverband van BAM en Ballast Nedam, overeenstemming te bereiken over de prijs. “We hebben besloten te stoppen met dit project. Niet alleen vanwege de prijs. Almere hoort ook niet langer tot ons primaire werkgebied”, aldus Van Nimwegen.

Herstelplan

Heroriëntatie op het kerngebied vloeit voort uit het herstelplan voor Rochdale. Na het ontslag van topman Hubert Möllenkamp gaat men terug naar de basis. Amsterdam, Zaanstad, Purmerend en Diemen vormen voortaan het primaire werkgebied. In gebieden waar Rochdale geen complexen beheert, worden geen nieuwe posities ingenomen. Ontwikkellocaties en bouwprojecten op plekken als Almere, Lelystad, Julianadorp, Katwijk en Breukelen worden in principe bij andere corporaties ondergebracht.
BAM overweegt juridische actie tegen Rochdale. Mogelijk volgt een kort geding. Daarover moet, zo verklaart een woordvoerster, nog een standpunt worden ingenomen. Verder zoekt BAM een andere koper voor de ‘passiefhuizen’. De woningen worden waarschijnlijk overgenomen door de Almeerse corporatie GoedeStede.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels