nieuws

Weinig interesse voor groen dak in Amsterdam

bouwbreed Premium

Amsterdammers lopen nog niet warm voor groene daken. Weliswaar subsidiëren verschillende stadsdelen het aanleggen van dit type dakbedekking, maar hiervan wordt niet op grote schaal gebruikgemaakt. Dat blijkt uit informatie van de gemeente en andere betrokkenen.

“Belangstelling voor groene daken is er nauwelijks”, zegt een woordvoerster van het Amsterdamse stadsdeel Westerpark, dat sinds februari een subsidieregeling hiervoor kent. “Tot nu toe zijn er zelfs in het geheel geen aanvragen binnengekomen.” Westerpark is daarom van plan de mogelijkheden van groene dakbedekking onder de aandacht te brengen bij de wijkbewoners.
Heidi de Boer, die namens stadsdeel Oud-Zuid het woord voert, constateert eveneens dat er binnen haar gebied vooralsnog weinig belangstelling is voor de groene dakensubsidie. Als verzachtende omstandigheid voert ze aan dat de mogelijkheid om vanuit het stadsdeel een vergoeding te krijgen pas sinds kort bestaat. “Het duurt natuurlijk altijd wel even voordat offertes zijn aangevraagd. Bovendien is het nu zomervakantie. Misschien dat later in het jaar de subsidieaanvragen binnenstromen.” Van stadsdeel Centrum, dat eveneens een subsidieregeling kent, waren bij het ter perse gaan van deze krant nog geen gegevens binnen. Daan de Leeuw, mede-initiatiefnemer van adviesbureau de Dakdokters, stelt echter vast dat Amsterdam op het gebied van groene daken achterblijft in vergelijking met sommige andere gemeenten. Hij hoopt dat de belangstelling zal groeien. ”Vooralsnog lopen we achter op een stad als Rotterdam.”
Daar stromen de subsidieaanvragen binnen, zo blijkt uit informatie van de gemeente. Rotterdam hoopt dit jaar 40.000 vierkante meter groene daken te realiseren. Niettemin constateert een woordvoerder dat de belangstelling over zijn hoogtepunt heen is.
Ook de gemeente Groningen stimuleert het aanleggen van groene daken met subsidie. Dat vloeit voort uit de ambitie van Groningen om de duurzaamste stad van Nederland te worden.
In Den Haag zijn sinds de subsidieregeling vorige maand van kracht werd elf aanvragen binnengekomen. De gemeente is daar tevreden mee.

Reageer op dit artikel