nieuws

Ventilator blaast daken van 670 ton op gastanks

bouwbreed

De drie gasopslagtanks van de Gate Terminal LNG-terminal in aanbouw op de Maasvlakte zijn onderdak. De 670 ton zware daken zijn met zware ventilatoren op hun plaats geblazen.


De ronde, bolle daken sluiten enorme tanks af, per stuk goed voor de gekoelde opslag van 180.000 kubieke meter vloeibaar gas. De 40 meter hoge tanks hebben een doorsnede van 90 meter. De daken die de tanks als een soort grote deksels afsluiten, hebben dezelfde doorsnede. Zeven sterke ventilatoren werden ingezet om zo’n dak langs de binnenwand van de tanks langzaam omhoog te blazen. De stalen dakconstructies van 15 meter hoog werden op de bodem van de tanks in elkaar gesmeed.
De bouw van de terminal, kosten 800 miljoen euro, is aangenomen door een consortium van het Italiaanse Techint, het Spaanse Sener en de Franse bedrijven Entrepose en Vinci. De technische teams van dit consortium hebben met de lift het dak nauwkeurig en exact volgens de planning op zijn plek gezet, constateert directeur Branko Pokorny van Gate Terminal tevreden.
Gate Terminal is een initiatief van Vopak en Gasunie met als doel de aanvoercapaciteit van vloeibaar aardgas in Nederland flink te vergroten. Het overslagstation wordt in de loop van volgend jaar operationeel. Twaalf miljard kubieke meter aardgas per jaar is vanaf dan de doorvoercapaciteit. Deze is volgens het bedrijf nu al volgeboekt door vier grote klanten. De capaciteit zou in de toekomst nog vrij eenvoudig zijn op te voeren tot 16 miljard kuub.

Reageer op dit artikel