nieuws

Twente bouwt compact vliegveld met woningen

bouwbreed

Een nieuwe compacte luchthaven met luchthavengebonden bedrijvigheid, beperkte woningbouw en leisure in een groene omgeving.

Dat hebben de gemeente Enschede, de provincie Overijssel en het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf van het Rijk voor ogen voor de herinvulling van de gesloten vliegbasis Twente. Het streven is om in het najaar met de Europese aanbesteding voor ontwikkeling van de diverse deelprojecten te kunnen starten. In 2011 moet er weer gevlogen kunnen worden.
De gebiedsontwikkeling van ruim 440 hectare wordt opgesplitst in deelprojecten. De gehele looptijd neemt zeker tot 2025 in beslag. Als de inspraakprocedure en de besluitvorming in de Tweede Kamer, Provinciale Staten en de raad van Enschede dit jaar zonder problemen verlopen, vormen de gemeente en de provincie zo snel mogelijk een gezamenlijke grondexploitatiemaatschappij die allianties aangaat met marktpartijen om de deelprojecten te ontwikkelen.
De luchthaven met terminal en platformgebonden activiteiten omvat 247 hectare, waarvan 165 hectare bestemd is voor groen en water. Er komt een nieuwe verkeerstoren die 22 meter hoog mag worden.

Contour

De nabijgelegen A1 moet een afslag krijgen naar het vliegveld. Verder worden bestaande gebouwen op het vliegveld gerenoveerd. Het woningbouwprogramma behelst ruim 50 hectare met ruimte voor maximaal 230 woningen in de zorg en particuliere sector. Voor leisure-activiteiten, zoals welnesscentra en kuuroorden, is 15 hectare beschikbaar. Wethouder Eric Helder van Enschede benadrukte dat het woon- en werkprogramma ruim binnen de gestelde geluidscontour van het nieuwe vliegveld valt. De contour wordt zelfs met een derde gereduceerd in vergelijking met de vorige situatie op de vliegbasis Twente. Overigens wordt in totaal 130 hectare nieuw groen aan het terrein toegevoegd.
De gemeente, provincie en Rijk hebben een keuze gemaakt tussen een gebiedsontwikkeling mét en zonder luchthaven. Het model van de Stichting Alternatieven Luchthaven Twente valt hiermee af.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels