nieuws

Student mijdt technische studie

bouwbreed

De bouw-, infra- en installatiebranche wacht na de crisis een tekort aan technici op hoger en middelbaar niveau. Jongeren kiezen minder techniek omdat ze verwachten er geen werk te vinden.

Dat blijkt uit het rapport Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2008, van het Researchcentrum voor Onderwijs en arbeidsmarkt, onderdeel van de universiteit van Maastricht.
Volgens het onderzoek, onder ruim 100.000 scholieren en studenten, kiezen minder jongeren voor een hogere of middelbare studie in een technische richting omdat ze vermoeden dat sectoren waarin ze met die opleiding terecht kunnen, sterk conjunctuurgevoelig zijn. “Dat betekent dat het structurele tekort aan vaktechnici dat nu al bestaat, na de recessie nog extra toeneemt.”
Uiteenlopende initiatieven die vanuit het bedrijfsleven worden genomen om personeel op te leiden, bevestigen die verwachting. Zo is er bijvoorbeeld het project BouwTalent waarbij onder meer brancheorganisatie Bouwend Nederland, aannemersbedrijven en scholen samenwerken. Het is er op gericht jongeren tussen 15 en 21 jaar in de praktijk te scholen voor middenkaderfuncties.
Fundeon, kenniscentrum Beroepsonderwijs voor de bouw, infra en gespecialiseerde aannemerij, laat weten dat er vanuit bouwbedrijven grote interesse is voor het praktisch opleiden van mbo-leerlingen, onder meer op leerlingbouwplaatsen. “Het is van groot belang dat leerlingen een goede leerwerkplek krijgen”, zegt algemeen directeur Wouter Turpijn. “Door de vergrijzing is de uitstroom groot en als de economie aantrekt, hebben we hard nieuwe mensen nodig.” Hij noemt ook het bedrijfstakproject Bouw door, Leer verder. Hier nemen leerlingen de plek in van bouwvakkers die een cursus volgen.

Reageer op dit artikel