nieuws

Parkeergarage Mosae Forum in Maastricht lek door vorst

bouwbreed Premium

De waterdichte laag tussen parkeergarage Mosae Forum in Maastricht en het gelijknamige plein vertoont scheuren en moet dringend worden gerepareerd. 3W begint daarmee op 20 juli. De kosten bedragen 700.000 euro, waaraan de gemeente 100.000 euro bijdraagt. De waterdichte laag moet opnieuw worden aangebracht.

De oorzaak van de scheuren is de vrieskou van afgelopen winter. De waterdichte laag bleek onvoldoende elastisch om de krimp en uitzetting door temperatuurverschillen op te vangen.
De bestrating en fundering van het binnenplein worden in gedeelten verwijderd om zo de betonnen onderlaag bloot te leggen. Op deze betonlaag wordt vervolgens een waterdichte laag in de vorm van dakbedekking aangebracht. Er is gekozen voor een kwalitatieve betere afdichting door het aanbrengen van twee lagen in plaats van één. Ook wordt een ander materiaal gebruikt, waardoor de rek en krimp van het beton beter wordt opgevangen. Hierna wordt de fundering weer aangebracht.
3W vervangt tegelijkertijd de bestrating op het plein. Die krijgt een regelmatige machinale schoonmaakbeurt, maar dit gaat wel ten koste van het voegwerk. Doordat een groot deel van de bestrating overdekt is, worden de voegen tussen de stenen niet regelmatig vochtig. Hierdoor vindt onvoldoende uitharding van de voegen plaats, waardoor stenen regelmatig losraken. De maatvoering en de grove structuur van de straatstenen dragen ook niet bij aan een goede beloopbaarheid.
De bestaande straatstenen worden vervangen door natuurstenen straatstenen die maatvaster en iets kleiner zijn. Tevens zijn ze minder grof van structuur. Het totale werk duurt tot en met oktober.

Reageer op dit artikel