nieuws

Oud-werknemer HSB met OPS krijgt geld

bouwbreed

HSB Bouw moet een voormalig werknemer die lijdt aan de schildersziekte OPS alsnog een ontslagvergoeding van 25.000 euro betalen.


Volgens het gerechtshof in Amsterdam is vast komen te staan dat de arbeidsongeschiktheid van de werknemer “geheel dan toch wel gedeeltelijk” is veroorzaakt door het werken met oplosmiddelrijke verf.
De man werkte twintig jaar als schilder voor het Volendamse bouwbedrijf. In 2004 werd hij ziek en grotendeels arbeidsongeschikt verklaard. HSB ontsloeg hem twee jaar later.
De schilder werkte naar eigen zeggen veelvuldig met oplosmiddelhoudende verf. Als gevolg daarvan zou hij OPS, beter bekend als de schildersziekte, hebben opgelopen. Hij meent om die reden recht te hebben op een vergoeding van bijna 40.000 euro.
HSB beweert echter dat het bedrijf sinds 1999 alleen nog maar met watergedragen verf werkt. De bouwer vindt het daarom vreemd dat de klachten van de schilder na die tijd zijn ontstaan en zijn verergerd. Zij vermoedt dat de man ziek is geworden door privéschilderklussen.

Recht

Volgens het gerechtshof kan niet worden uitgesloten dat klachten van de schilder verband houden met de blootstelling aan neurotoxische oplosmiddelen in de periode tot 1999. De man heeft daarom recht op een vergoeding. De rechters beperkten die tot 25.000 euro omdat “niet aannemelijk is geworden dat HSB van het ontstaan van OPS bij de werknemer een verwijt kan worden gemaakt”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels