nieuws

Nieuwe geluidswet kan bouw geld opleveren

bouwbreed

De vernieuwde geluidswet die na de zomer in de Tweede Kamer behandeld wordt, kan de bouw veel geld opleveren

Dat is op te maken uit een evaluatie van de wet door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die vandaag verschijnt.
In de wet worden namelijk geluidproductieplafonds geïntroduceerd. Die bepalen hoeveel lawaai een snel- of spoorweg mag opleveren. Dat zorgt ervoor dat er minder hinder voor de omgeving is, maar volgens het PBL zullen de kosten om de weg stiller te maken flink oplopen.
Bij een hoge verkeersgroei kunnen de kosten voor het naleven van de geluidproductieplafonds voor snelwegen tot 2020 oplopen tot ruim 800 miljoen euro. De totale kosten van het nieuwe beleid, inclusief sanering, bedragen dan naar schatting circa 1,3 miljard euro, zo becijferde het PBL. Dit is ongeveer 400 miljoen euro meer dan bij ongewijzigd beleid.
Het PBL adviseert de overheid om meer te investeren in stillere soorten wegdek, waardoor de kosten voor het Rijk achteraf zullen afnemen.

Reageer op dit artikel