nieuws

Leerlingbouwplaats scherpt kennis aan

bouwbreed

Acht mbo-leerlingen metselen en timmeren leren hun vak in de praktijk op een leerlingbouwplaats in Biddinghuizen. Ondanks de huidige ontslaggolf, blijven goed opgeleide vakmensen nodig, zo laten de initiatiefnemers weten.

De leerlingbouwplaats is ingesteld op initiatief van Bouwbedrijf Salverda, corporatie Oost Flevoland Woondiensten en kennisinstituut Fundeon. “Het is belangrijk dat ook in een tijd van economische crisis leerlingen worden opgeleid, want straks hebben we weer vaklieden nodig”, verklaart Teun Bouwhuis, directeur van Bouwbedrijf Salverda. “Wij dragen daaraan ons steentje bij en doen veel aan het scholen van jonge mensen.”
Daartoe beschikt de onderneming over tien ervaren leermeesters, op een personeelsbestand van 180. Zij leren beginnende vaklui de fijne kneepjes van het vak, volgens het leerlingbouwplaatssysteem. Dat wil zeggen dat leerling-metselaars en leerling-timmerlieden onder begeleiding van hun leermeesters aan de slag gaan op een echte bouwplaats. In Biddinghuizen gebeurt dat bij de renovatie van tachtig huurwoningen. De werkzaamheden bestaan uit het renoveren van daken en dakgoten, het vervangen van kopgevels, deuren en kozijnen. Een dag per week gaan zij naar school voor theorieonderwijs.
Bouwhuis merkt daarbij op dat in Biddinghuizen niet uitsluitend leerlingen werken. In totaal zet Salverda ruim zeventig ervaren vakmensen in. Eind van dit jaar moet het karwei worden afgerond. De aankomende vaklieden zijn overigens niet in dienst van Bouwbedrijf Salverda, maar van een leerbedrijf. Ze zijn aan het bouwbedrijf uitgeleend. “Als ze het goed doen, proberen we ze in dienst te nemen nadat ze hun opleiding hebben afgerond.” Daarnaast staan voor gediplomeerde mbo’ers diverse bouwopleidingen open op hbo-niveau.

Reageer op dit artikel