nieuws

Krachtig China motor voor stijgende staalproductie

bouwbreed Premium

Brussel – De wereldstaalproductie is van mei op juni met 4,1 procent toegenomen tot 99,8 miljoen ton. Grote motor is China, waar 6 procent meer uit de hoogovens kwam.

Cijfers van de Wereld Staal Associatie laten zien dat op alle continenten de productie weer toeneemt. De voorraden zijn afgelopen jaar tot het minimum afgenomen waardoor de verwerkende bedrijven voor de keuze staan opnieuw in te kopen of te stoppen. In de Europese Unie nam het staalvolume van mei op juni met 3,5 procent toe. De in de eerste zes maanden van het jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2008 opgelopen achterstand is groot: 43,2 procent. Ondanks de huidige opleving lag het productieniveau in juni 39,4 procent lager dan een jaar eerder.
De hoogovens in Europa’s belangrijkste staalnatie Duitsland produceerden in juni 2,5 miljoen ton. Het volume lag 0,3 miljoen ton hoger dan in mei. In Groot-Brittannië schrompelde de productie nogmaals met 8 procent in: tot 753.000 ton. Frankrijk voerde het volume met 200.000 ton op en kwam uit bij 1,1 miljoen ton. Nederland vervaardigde 8000 ton extra en kwam uit bij 328.000 ton.
Eveneens in de Verenigde Staten is licht herstel zichtbaar. Ook al produceerde het land in de eerste helft van het jaar half zoveel staal als in de periode januari-juni 2008. Van mei op juni steeg het volume daar van 4,3 naar 4,5 miljoen ton. Vergeleken met staalreus China is de Verenigde Staten een kleinduimpje. De Chinezen haalden in juni maar liefst elf keer zoveel staal uit hun ovens als de Amerikanen. De productie groeide met 6 procent tot 49,4 miljoen ton. China en India (in juni goed voor 4,6 miljoen ton) zijn de enige staalnaties die in de eerste helft van het jaar, ten opzichte van de eerste zes maanden van 2008, een hogere productie realiseerden.

Reageer op dit artikel