nieuws

H-woord ongemoeid in CDA-programma 2011

bouwbreed

Het CDA laat zowel de hypotheekaftrek als de hypotheekgarantie ongemoeid, ook op de langere termijn. Wel wil de partij meer vrije kavels en belastingvoordeel voor onderhoud en energiebesparing.

Dat blijkt uit het rapport Goed wonen dat de partij gisteren in Den Haag presenteerde. De visie is de basis voor het verkiezingsprogramma in 2011. Belangrijkste conclusie is dat de partij ook voor een volgende kabinetsperiode niets ziet in fundamentele herziening van de woningmarkt. De christendemocraten vinden wel dat de woningmarkt op slot zit en vraag en aanbod beter op elkaar moet worden afgestemd. Daarvoor draagt de speciale wooncommissie echter geen verfrissende oplossingen aan.
Zij hamert op het belang van meer vrije kavels en betere doorstroming in de vastgelopen woningmarkt. Om de nieuwbouwproductie op peil te houden heeft de partij hoge verwachtingen van het particulier opdrachtgeverschap, eigenlijk een stokpaardje van de PvdA.
Afbouwen van de overdrachtsbelasting helpt daarbij, evenals een fiscale regeling bij dubbele woonlasten. Marktpartijen moeten kunnen rekenen op kredieten bij het realiseren van woningen. Verder pleit het CDA voor belastingaftrek van kosten voor dak, vloeren, gevels, kozijnen en verhoging van het energielabel.
Nu de vraag van de consument is weggevallen moeten de hoofdrolspelers op de woningmarkt ervoor waken alleen nog maar in te zetten op goedkope woningen. Wel is het verstandig dat corporaties meer van hun bezit verkopen en zich tegelijk meer bewegen op het middensegment. De lopende huurcontracten moeten ongemoeid blijven, maar voor nieuwe contracten wil het CDA ‘scheefwonen’ tegengaan door huur jaarlijks te toetsen aan het inkomen.

Reageer op dit artikel