nieuws

Groot-Brittannië kampioen scholenbouw door pps

bouwbreed

Groot-Brittannië legt een ongekende bouwwoede aan de dag op het gebied van scholen. Dit jaar lopen de investeringen op tot 14,2 miljard euro.

Binnen West-Europa zijn de Britten onbedreigd koploper in de scholenbouw. Gestimuleerd door publiek-private vormen van samenwerking ligt het investeringsniveau al sedert 2005 boven de 11 miljard euro. Dit jaar gaat per hoofd van de bevolking liefst 230 euro naar de scholenbouw. Ter vergelijking: in Nederland wordt per burger 67 euro vrijgemaakt. Volgens de Europese economenkoepel Euroconstruct zullen de uitgaven voor bouwprojecten in het onderwijs in Groot-Brittannië geleidelijk stijgen tot meer dan 15 miljard euro in 2011.

Stijgen

Met 67 euro per hoofd van de bevolking slaat Nederland in West-Europa als scholenbouwer geen slecht figuur. De bestedingen stijgen dit jaar tot 1068 miljoen euro. In West-Europa kunnen in absolute bedragen – naast uitblinker Groot-Brittannië – alleen Frankrijk, Duitsland en Italië aan Nederland tippen. Procentueel is Nederland deze landen echter royaal de baas.
De investeringen in gebouwen ten behoeve van het onderwijs beloven in 2010 toe te nemen tot 1,2 miljard euro. In 2011 nemen de uitgaven nogmaals met een kleine 100 miljoen euro toe.
In Frankrijk vertonen de uitgaven voor het onderwijs een dalende tendens. Van de 3,3 miljard die in 2005 werd uitgetrokken, is dit jaar nog 2,7 miljard euro over. De prognose voor 2011 komt uit op 2,5 miljard euro.
In Duitsland vloeit dit jaar 2,6 miljard euro naar de scholenbouw. Sinds 2005 zijn geleidelijk enkele honderden miljoenen aan het budget toegevoegd. Per hoofd van de bevolking steken de Duitsers 31,90 euro in hun scholen, nog niet de helft van de Nederlandse prestatie. De Duitse pot voor scholenbouw klinkt in tot 2,4 miljard euro in 2011.
Italië investeerde vorig jaar 1246 miljoen euro in scholen. Een topjaar. Het bedrag daalt komende jaren tot net onder 1 miljard euro.

Half miljard

De uitgaven voor de scholenbouw in België schommelden afgelopen jaren rond de 450 miljoen euro. Dit jaar wordt met een bedrag van 519 miljoen de eerste keer de grens van een half miljard euro overschreden. De prijs voor de opleving komt terecht in 2010 en 2011. Volgend jaar zakken de investeringen naar 385 miljoen om in 2011 nogmaals enkele tientallen miljoen lager uit te komen.

Reageer op dit artikel