nieuws

Duitse grensregio thuis voor 32.000 Nederlanders

bouwbreed

Het aantal Oost-Nederlanders dat zijn heil vlak over de grens in Duitsland zoekt, blijft stijgen. Dit jaar verhuizen volgens bureau I&O Research 1714 personen.

In 2003 woonden al 20.091 Nederlanders in de grensregio tussen Emmerich en Emlichheim. De meesten van hen zijn gelokt door ter plaatse veel goedkopere (of voor hetzelfde geld aanzienlijk betere) woningen dan aan de Nederlandse zijde van de grens. Het aantal emigranten is sedert 2003 geleidelijk opgelopen tot bijna 32.000. De betrokken Duitse gemeenten geven aan te verwachten dat de stroom Nederlanders voorlopig niet zal opdrogen. Hooguit vertraagt de huidige zwakke economie de aantallen verhuizingen. Zo zal de Twentse Woningmarktmonitor de groei van het aantal Nederlanders in de grensregio dit jaar afnemen tot 5,7 procent. In 2007 en 2008 schommelde de toename tussen de 8 en 8,5 procent.
De kolonie Nederlanders is in Rijnstad Emmerich in omvang toegenomen tot 3720 mensen. Flinke contingenten zijn ook te vinden in Kleef (3350), Gronau (3510) en Kranenburg (2580). De hooguit 25 kilometer brede Duitse zone grenzend aan Twente en Gelderland telt maar liefst tien kernen waar vanwege het woongenot meer dan duizend Nederlanders zijn neergestreken. Onder de aantrekkelijke dorpen en stadjes zijn Bad Bentheim (1870), Uelsen (1910) en Goch (1890).

Reageer op dit artikel