nieuws

De richtinggevenden

bouwbreed

De beleggers zijn duidelijk in een ambivalente fase aangeland

Aan de ene kant klampen zij zich vast aan elk sprankje hoop op verbetering. Aan de andere kant volgen zij nog steeds degenen die normaliter de richting konden duiden. Met nadruk ‘konden’, want in de huidige tijd is er weinig over van de geloofwaardigheid.
Maandag bijvoorbeeld kregen de financials het voor de kiezen. Vooral een rapport van kredietbeoordelaar Moody’s zorgde voor dalingen in de middag. Waren het niet de kredietbeoordelaars die allerlei giftige producten, zoals de mandjes met subprime hypotheken, een hoge rating gaven? Waarom dan nu wel vertrouwen in een rapport van zo’n instelling waarvan iedereen inmiddels toch weet dat die niet zo onafhankelijk is als gedacht.
De beleggers worden er maar onzeker van, mede omdat her en der wordt getwijfeld aan een spoedig herstel van de economie. Zo zakte de olieprijs weer iets in het begin van de week en is ook de positie van de dollar niet florissant. Een aantal opkomende economieën twijfelt zelfs openlijk aan de status van de dollar als de valuta in de wereld.
In Nederland zorgde het CBS weer eens voor een dip door te melden dat de economie in ons land met 4,5 procent is gekrompen, de grootste daling in meer dan zestig jaar. Ook de kwartaal-op-kwartaal-krimp van 2,6 procent is nog niet eerder gemeten. Dat schept weinig vertrouwen. Dat is dan weer terug te vinden in de afname van de consumptie.
Aan de andere kan deed Duitsland het juist weer wat beter. Mede dankzij de slooppremie stegen de autoverkopen en deed dus ook de staalindustrie het iets beter. Dat was overigens niet de oorzaak van de stijging van de koers van Arcelor Mittal. Die heeft keurig op tijd de financiën weer op orde gebracht tot grote vreugde van de beleggers. Daarmee gaf de staalgigant meer richting dan menig analist.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel