nieuws

De bouw draait door

bouwbreed

Is er nog leven na de bouwvakvakantie? Veel bouwbedrijven zijn onzeker over de toekomst

De kredietcrisis en de recessie hebben een enorme vraaguitval tot gevolg. Het regent ontslagen en faillissementen en gezonde bedrijven doen een beroep op hun reserves. Waar gaat dit heen? We vragen het aan een deskundige. “Er is veel onzekerheid en twijfel. Nieuwe opdrachten laten op zich wachten. Initiatieven blijven uit. Als er al plannen zijn, dan komt de financiering niet rond. Banken zijn terughoudend en beleggers krijgen nieuwe woningen niet verkocht.”Als ik even mag onderbreken, hoe zit het dan met het woningtekort? Al jarenlang kunnen starters maar moeilijk een passend huis vinden. “Het is allemaal terug te voeren op financieringsproblemen. De huizenprijzen zijn enorm gestegen, waardoor de lat voor starters erg hoog is gelegd. Hypotheekverstrekkers zijn kritisch geworden en leven hun eigen kredietregels nauwlettend na. Daardoor stagneert de vraag en komt de woningbouw in het slop.” De overheid heeft de financiële sector vlot getrokken. Ligt het dan niet voor de hand dat die overheid ook de bouwsector te hulp schiet? “Het betalingsverkeer vormt een cruciale slagader in de economie. Er is gesproken over een systeemcrisis en dat was de reden waarom de overheid snel en doeltreffend heeft ingegrepen. De bouwsector heeft niet zo’n systeemfunctie en wordt gezien als een normale vorm van bedrijvigheid, zoals je die in meer sectoren aantreft. Daarvoor is generiek beleid ontwikkeld, zoals de werktijdverkorting en de deeltijd WW.”We horen steeds dat bouwbedrijven zich zorgen maken over de periode na de bouwvakvakantie. Kunnen ze dan wel gerust op vakantie gaan met zo’n schrikaanjagend vooruitzicht? “Bouwplannen vragen een lange voorbereidingstijd. Daarom kon de bouwsector tot nu toe nog goed doorwerken aan lopende opdrachten. Veel bedrijven die wel in moeilijkheden zijn gekomen, waren al verzwakt door eerdere oorzaken. Dan kan elk zuchtje tegenwind fataal zijn. De stagnatie in de planontwikkeling heeft neerwaartse gevolgen voor het bouwvolume in de komende jaren. Bouwbedrijven doen er goed aan om hierop vroegtijdig te anticiperen. Dat kan door afslanken van de capaciteit of het verleggen van de koers.” Zijn bouwbedrijven voldoende wendbaar om zo’n koerswijziging met succes te doorstaan? “Het heeft allemaal te maken met ondernemerschap en strategisch inzicht. Het gaat om visie en het uitwerken daarvan in haalbare plannen. In de komende jaren zullen veel kleinschalige woon-zorgcomplexen worden gebouwd. Daar liggen volop kansen. De oudere wijken worden gerenoveerd. Dat levert zoveel werk op, dat we eerder bouwvakkers te kort komen dan dat er teveel zijn. Bij de sector wegenbouw worden investeringen naar voren gehaald. Isolatiemaatregelen aan woningen worden gesubsidieerd. De btw op onderhoud wordt verlaagd. De Nationale Hypotheekgarantie verhoogd. Het zijn allemaal pleisters op een wond, die daarmee nog niet geneest. Het draait uiteindelijk allemaal om vertrouwen. Als dat er weer is, draait de bouw weer door. Daar kan zo’n bouwvakvakantie een goede rol in spelen. Als we allemaal eens goed uitwaaien, raakt het recessiespook uit het gezichtsveld en krijgen we weer oog voor nieuwe mogelijkheden en perspectieven.”De bouw draait door, ook na de vakanties van 2009.

Reageer op dit artikel