nieuws

Asfaltspreider op bodem beunschip

bouwbreed Premium

Het ruim van drie beunschepen van Boskalis krijgt een deklaag van waterbouwasfaltbeton

De deklaag wordt aangebracht door een asfaltspreider die normaal voor de aanleg van fietspaden wordt gebruikt en verdicht door lichte tandemwalsen. Vooraf wordt de bodem blank gemaakt en voorzien van een kleeflaag. De deklaag raakt de wand van de schepen net niet. Een bitumenstrip vult de ruimte tussen de deklaag en de scheepswand.
“Een lastige plek om te asfalteren”, noemt Karel Appeldoorn van KWS Zwijndrecht het. “Niet echt alledaags werk en ook niet algemeen gebruikelijk voor beunschepen. Maar het resultaat gaat makkelijk zo’n tien jaar mee.”
Waterbouwasfaltbeton is een relatief goedkoop materiaal en goed bestand tegen de inwerking van water, licht en lucht. In het geval van de Boskalis-schepen dekt de laag een later aangebracht drainagesysteem af. Dit systeem ontzilt zand door er zoet water door te spuiten waarna de leidingen het met zout verzadigde spoelwater weer afvoeren.

Reageer op dit artikel