nieuws

Verkeersinformatie effectief tegen files

bouwbreed

Goede verkeersinformatie kan de reistijd maximaal 10 procent terugdringen en leidt dus tot minder files

Dat concludeert ir. Enide Bogers, in haar promotieonderzoek aan de TU Delft.
Hoe meer verkeersinformatie reizigers ontvangen, hoe groter de reistijdbesparing. Het meest effectief is informatie zowel onderweg als achteraf. Bogers deed haar onderzoek met een reissimulator. Via internet deden 2500 personen aan haar experiment mee. Zij konden veertig keer kiezen uit drie verschillende routes en kregen daarbij in verschillende mate reisinformatie. Die informatie kon zowel ‘onderweg’ worden gegeven als na de (virtuele) reis, of helemaal niet.
Bogers ontdekte dat reizigers vaker kiezen voor een ‘onbetrouwbare’ route wanneer zij verkeersinformatie ontvangen. Zij kiezen dus vaker voor een route die gemiddeld sneller is, maar soms erg langzaam. Niettemin waarschuwt Bogers voor te hoge verwachtingen over de heilzame invloed van goede reistijdinformatie. ”Het is moeilijk om gewoontegedrag te veranderen. Gewoontes kunnen sterk zijn en gedrag automatisch bepalen. Reizigers vergeten slechte ervaringen op hun gewoonteroute bovendien gemakkelijker dan op een afwijkende route.”

Reageer op dit artikel