nieuws

Vakbond hekelthandelwijze Xella

bouwbreed

FNV Bondgenoten is woedend op Xella Nederland, dat acht werknemers van de vestiging in Meppel wil ontslaan. Volgens de bond probeert de kalkzandsteenproducent de betrokken arbeiders af te schepen met een fooi.

“Xella biedt ouderen als schadeloosstelling een aanvulling op de 79 procent WW tot 85 procent”, aldus vakbondsbestuurder Janwillem Compaijen. “Zo’n aanvulling kost Xella maar zeven maandlonen. Een ontslagroute via de rechter levert een werknemer van 58 jaar met zeg 30 dienstjaren minstens 400 procent meer op. Maar dat vertelt Xella er niet bij.”
Volgens de bond is het bedrijf ook nalatig geweest door de ontslagplannen niet aan haar te melden. De cao kalkzandsteen verplicht werkgevers juist om bij reorganisaties de vakbonden tijdig in te lichten zodat een sociaal plan kan worden afgesloten. Compaijen: “Dat het bedrijf in 2008 in handen is gevallen van private equity, is goed te merken. Er ligt een erg karige vertrekregeling. En echt helemaal niets over de toekomst zoals begeleiding naar ander werk.”
Vrijdag houdt FNV Bondgenoten voor de werknemers van Xella in Meppel twee informatiebijeenkomsten. Een woordvoerder van Xella bevestigt dat acht medewerkers het bedrijf moeten verlaten. “Vijf worden er ontslagen, drie treden vervroegd uit”, aldus de zegsman. Volgens hem wordt echter de gebruikelijke weg bewandeld. “Dat wil zeggen dat we de vergoedingen keurig volgens de kantonrechtersformule vaststellen. We zijn meer dan zorgvuldig.”

Terugval

De kalkzandsteenproducent, die last heeft van de terugval in bouwvolume, biedt in Nederland werk aan 900 mensen. “We hebben ook veel medewerkers die op contractbasis werken. We kunnen dus behoorlijk meeademen. Maar soms moet je afscheid nemen van werknemers uit de vaste kern. Dat is helaas nu het geval.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels